zaterdag 21 juli 2012

Wie hoog vliegt....


Heel soms komt er een televisieprogramma voorbij waar je hoge verwachtingen van hebt. Meestal duik je dan zwaar teleurgesteld je bed in en vraag je je af waarom je niet gewoon een rondje bent gaan lopen of de afwas hebt gedaan. Maar al die weggegooide minuten achter de televisie worden af en toe in een klap goed gemaakt. Dan worden de verwachtingen meer dan waar gemaakt. Dan krijg je een inkijkje in een wereld waarvan je wist dat die bestond, maar waarvan je niet besefte dat het inkijkje zo mooi kon zijn.
Dat inkijkje kreeg ik vanavond in de 100 meter sprint finale van de Olympische spelen van 1988. Destijds was ik een jongetje van alweer 12 jaren dat ongelooflijk fanatiek aan atletiek deed. Mijn grote held was Carl Lewis.  Ik was begonnen met atletiek nadat Carl Lewis tijdens de Olympische spelen van 1984 vier gouden medailles had gewonnen. Ooit zou ik net zo hard rennen als Carl Lewis en tot die tijd zou ik vol bewondering toekijken hoe Carl alles won.

Carl was de Usain Bolt van de jaren 80 en nog een beetje meer. Carl kon namelijk niet alleen heel erg hard lopen. Carl kon iets wat Usain niet kan. Carl kon namelijk ook nog eens heel ver springen. In het geval van meneer Lewis dekt dat de lading niet helemaal. Carl Lewis deed niet aan verspringen. Carl Lewis wandelde door de lucht. Zodra Carl Lewis afzette voor een sprong zei hij eventjes gedag tegen de aarde. Dan was Carl Lewis in outer space en tartte hij de wetten van de zwaartekracht om huizenblokken verder weer neer te komen.

Tijdens het schitterend inkijkje van vanavond is deze Carl Lewis van zijn voetstuk gevallen. Niet als atleet, maar als mens. In "de vuile sprint van 1988" zag ik iemand die zichzelf verheerlijkte. Carl Lewis bleek verliefd op Carl Lewis. Carl Lewis en zijn gevolg bleken niet in staat tot enige zelfreflectie. Waar Ben Johnson nogmaals de gifbeker van de dopingzondaar leeg moest drinken was dit voor Carl en zijn gevolg niet genoeg. Zij vonden het nodig ook nog eens zout in de wond te strooien door Ben Johnson als atleet te reduceren tot een nobody.

Ben Johnson mag dan misschien de grootste dopingzondaar uit de geschiedenis zijn. Ben Johnson is zeker geen nobody. Ben Johnson en Carl Lewis zijn verantwoordelijk voor de mooiste tweestrijd in de atletiek in mijn herinnering. Usain Bolt mocht willen dat hij een dergelijke tegenstander had. Ben Johnson was perfect voor Carl Lewis. Ben Johnson maakte de waarde van de overwinningen van Carl Lewis alleen maar groter. Dat was alleen nog overtroffen als Benni Johnsonski een grote blanke Rus was geweest. Maar Amerika vs. Canada was ook heel mooi en het totale gebrek aan respect tussen beide sporters zal zeker geholpen hebben.

Dat gebrek aan respect bestaat 25 jaar later nog steeds. Als een van beide atleten ook maar enige animositeit voelt voor de ander, weet hij dat heel goed te verbergen. Het zou Carl Lewis als persoon gesierd hebben als hij met meer respect over zijn tegenstander gesproken zou hebben. Dat Ben Johnson zonder enig respect over Carl Lewis spreekt, doet mij minder. Ben Johnson was namelijk al van zijn voetstuk gevallen. Nu liggen de brokstukken van Carl Lewis er naast en dat doet pijn. De man die kon vliegen is vanavond keihard gecrasht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten